Skip to content

Visum aanvragen China: hoe doe je dat?

Visa China

Om maar direct te beginnen met de conclusie: het aanvragen van een visum voor China wordt je erg moeilijk (en duur!) gemaakt wanneer je van plan bent te backpacken. Onmogelijk is het gelukkig niet (dat bewijst het splinternieuwe visum in mijn paspoort wel) maar hou rekening met een paar avonden stoeien om alles te verzamelen en ‘bedenken’.

Hoe je het voor elkaar kan krijgen met (hopelijk) iets minder gedoe? Dat hoop ik je hier te vertellen.

Wat heb je nodig?

Voor een Chinees toeristenvisum (single of double entry) heb je de volgende dingen nodig:

1. Je paspoort

Dit moet uiteraard je eigen paspoort zijn welke nog minimaal een half jaar na vertrek uit China geldig is. Daarnaast moet je paspoort twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s bevatten en vrij zijn van hoesjes of losse inhoud.

2. Kopie paspoort

Naast je paspoort moet je ook een kopie van je paspoort meebrengen/ sturen naar de ambassade. Dit moet een duidelijke kopie zijn van de informatiepagina (daar waar je foto en persoonlijke gegevens op staan).

3. Pasfoto

Eén officiële pasfoto in kleur is benodigd. De eisen aan deze pasfoto zijn te vergelijken met de eisen die wij hier in Nederland hebben (witte achtergrond, oren vrij en niet lachen!). Deze pasfoto moet met Pritt of lijm bevestigd worden aan het visumaanvraagformulier. Vastnieten mag dus niet.

4. Een ingevuld visumaanvraagformulier

Het visumaanvraagformulier bestaat uit 4 A4’tjes met zo’n 45 vragen. Het eerste onderdeel bestaat uit vragen die betrekking hebben op je persoonlijke gegevens. Denk aan je naam, je geboorteplaats, je paspoortnummer, je huidige baan, je hoogst genoten opleiding en informatie over je familieleden (bv. je partner, kinderen of ouders).

In het tweede onderdeel worden er vragen gesteld over je reis. Wanneer je een georganiseerde reis geboekt hebt is dit onderdeel snel in te vullen. Het wordt dus ingewikkelder wanneer je gaat rondreizen en nog niets vastgelegd hebt. Verderop vertel ik je hoe (en wat) je hier kunt opschrijven om toch je visum te krijgen.

De laatste vragen gaan over of je ooit een visum voor China geweigerd is, of je een strafblad in China hebt en of je last hebt van een aantal ziektes zoals tuberculose of een ‘mental disorder’. De standaarddingen dus…

Tip: in het aanvraagformulier wordt een vraag gesteld over je werkgever/ school. Ben je van plan om je contract op te zeggen en heb je, ten tijde van je reis, dus officieel geen werkgever. Vul dan gewoon de naam van je huidige (/ laatste) werkgever in, voorkomt weer wat gedoe over het bewijzen dat je wel over genoeg financiële middelen bezit.

5. Bewijs van reisarrangement

Zoals in punt 4 al aangegeven is dit onderdeel snel in te vullen wanneer je een georganiseerde reis hebt geboekt. In alle andere gevallen is dit het gedeelte waar je aardig wat werk aan kwijt kan zijn. Het reisarrangement moet namelijk bestaan uit het volgende:

  • In- & uitreisbewijs: kopie van boekingsbevestiging of een uitdraai van e-ticket (let op: een treinticket wordt niet als geldig bewijs ervaren!)
  • Hotelboekingen: bevestigingen van alle hotels voor de hele periode van je verblijf in China
  • Engelstalig reisschema: waarin je o.a. aangeeft wat de reden van je reis is, de reisdata en de te bezoeken steden

Let op: ben je van plan om naar Tibet te reizen? Vul nooit, maar dan ook nooit in dat dit je plan is! De kans is 99% dat je visumaanvraag in dat geval geweigerd wordt. Wat je in dat geval wél moet doen? Dat lees je verderop!

6. Optioneel: aantoning van voldoende financiële middelen

Heb je in je visumaanvraagformulier aangegeven werkloos of huisvrouw te zijn, dan moet je bewijs kunnen leveren van voldoende financiële middelen tijdens je reis. Dit bewijs bestaat uit een recent bankafschrift met een minimum saldo van € 500,-. Zoals aangegeven bij punt 4: om dit te voorkomen is het verstandiger om je laatste werkgever in te vullen.

Goed, een hele lijst dus. Maar wat moet je nu doen, als je een aantal van deze gevraagde zaken niet kan aanleveren?

De problemen

Ik schets even mijn situatie om je vervolgens te vertellen hoe ik het gedaan heb:

  • Probleem 1: Ik kom het land binnen met de trein (TransMongolië Express) -> dus geen geldig inreisbewijs.
  • Probleem 2: Ik vertrek weer via het vliegtuig, maar heb het ticket nog niet geboekt -> dus geen geldig uitreisbewijs.
  • Probleem 3: Ik wil na 5 dagen Beijing naar Tibet reizen om daar de rest van de tijd rond te trekken -> dus geen goed reisschema, want Tibet moet ik hier niet in vermelden.
  • Probleem 4: Ik heb nog geen ho(s)tels geboekt -> dus geen bevestigingen voor de hele periode dat ik in China wil verblijven.

Kortom, aan heel punt 5 kan ik niet voldoen. Na veel lezen en uitzoekwerk heb ik het volgende gedaan om het toch voor elkaar te krijgen. Het klopt dat je hiervoor dus eigenlijk ‘fraudeert’, maar blijkbaar doet een groot gedeelte van de individuele reizigers het op deze manier… En met succes. Oh, en ze komen ook altijd weer gewoon terug naar Nederland :)

De oplossingen

Oplossing probleem 1 & 2 – In- & uitreisbewijs

Wanneer je ook met de trein het land binnenkomt is er gelukkig toch een manier om een in- en uitreisbewijs mee te sturen met je aanvraag. Dit doe je door via klm.com een retourticket te kopen voor de duur dat je een visum nodig hebt (max. 30 dagen). Uiteraard met als startdatum het moment dat je het land binnen komt en als einddatum wanneer je van plan bent te vertrekken. Op basis daarvan wordt de duur van je visum bepaald. Wacht op de boekingsbevestiging van KLM, print deze uit voor je visum-aanvraag en annuleer je boeking weer binnen 24 uur nadat je geboekt hebt.

Werkt dit echt? Ja, als je maar binnen die 24 uur annuleert! KLM heeft namelijk een regel dat zij de ticketkosten teruggeven op het moment dat je de teruggave aanvraagt binnen 24 uur nadat je geboekt hebt. Lees ook hier.

Je ontvangt bij het boeken altijd direct een bevestiging in je e-mail en die kun je weer gebruiken bij de aanvraag. En dan is het geen probleem dat je de desbetreffende vlucht nooit zal nemen, het gaat om het ‘bewijs’.

Oplossing probleem 3 – Reisschema

Wanneer je je vlucht via bovenstaande manier hebt geboekt heb je in ieder geval al 2 belangrijke data. Je weet wanneer (en waar) je het land binnenkomt, en ook wanneer (en waar) je het land weer zal verlaten. Vervolgens is het dus een kwestie van je reisschema daar omheen ‘verzinnen’.

Voor mij was het belangrijk dat ik een visum van 30 dagen (de maximale verblijfsduur) zou krijgen. Of ik deze ga volmaken weet ik nog niet, maar dan heb ik hem in ieder geval. Ik heb daarom dus een 30-daagse rondreis verzonnen die mij van Beijing, via Xi’an en Chengdu weer naar Beijing brengt. Die route ga ik dus niet afleggen, maar i.v.m. reserveringen en transfers is het slim om zo min mogelijk steden te benoemen. Hoe meer steden je namelijk beschrijft, hoe meer hotels je moet boeken, hoe meer vluchten, treinreizen of busritten je moet uitzoeken en hoe meer werk het dus is.

Je zoekt op internet naar reisroutes (handige site: chinatour.net) en neemt die over in je schema. Dit moet uiteraard wel een beetje gedetailleerd gedaan worden, opschrijven dat je van dag 1 t/m 7 in Beijing bent is niet voldoende, wees dus creatief. Een voorbeeld van mijn reisschema vind je hier.

Oplossing probleem 4 – Hotelreserveringen

Gelukkig is deze minder lastig als ik vooraf dacht. Via booking.com kun je namelijk veel accommodaties reserveren om ze daarna weer kosteloos te annuleren. Je ontvang na reservering direct een boekingsbevestiging die je kan printen, en mee kan sturen met je aanvraag. In diezelfde boekingsbevestiging zit ook altijd een link om te annuleren. Na het printen meteen daar op klikken dus (zodat je het niet vergeet).

Op booking.com kun je bij het zoeken een filter instellen dat je alleen accommodaties wil zien waar je kosteloos kan annuleren. Zoek voor de periodes en steden die je in je reisschema noemt een hotel uit waar dit kan en boeken (& annuleren) maar!

Direct betalen is overigens ook vaak niet nodig, soms zijn creditcardgegevens als back-up nodig (stel je komt niet opdagen en hebt niet geannuleerd). Er wordt dus niks afgeschreven, want ‘betalen doe je pas bij aankomst’, of niet dus.

Versturen maar…

Dus, zo regel je dat. De aanvraag van je visum voor China. Erg omslachtig allemaal, en eigenlijk best suf dat iedereen maar wat verzint. Want wat voor waarde heeft zo’n heel proces dan eigenlijk nog.

Wanneer je bovenstaande allemaal hebt uitgeprint en bij elkaar hebt stuur je alles aangetekend op naar het consulaat. Bij de verwerking van alle papieren kan het soms zijn dat er nog vragen zijn, er wordt dan telefonisch contact met je opgenomen. Gemiddeld duurt het aanvragen van je visum 15 werkdagen.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande, stuur mij dan gerust een e-mail. Ik help graag!

Back To Top