Ga naar hoofdinhoud

Wat er zo leuk is aan alleen reizen

Header solo travelling

Ga je alleen op reis? Wauw, dat je dat durft! Ik zou dat echt niet kunnen. Vind je dat niet eng?

Bovenstaande is iets wat ik de afgelopen maanden van vrijwel iedereen die ik sprak over mijn aanstaande reis hoorde. Natuurlijk begrijp ik het wel ergens. Ik ben toch een vrouw, heb het plan om 6 maanden van huis te gaan en wordt over een jaar 30 (paniek :-) !). En om mij heen wordt steeds maar weer duidelijk gemaakt dat het op mijn leeftijd ‘normaal’ is om je te settelen. De kriebels krijg ik daar van…

Maar wacht, ik beloof niet verder af te dwalen. Ik wil jullie namelijk vertellen wat er zo heerlijk is aan het alleen op reis gaan.

Want het lijkt misschien erg eenzaam. En saai. En eng. Maar ik doe het inmiddels al heel wat jaren en ik kan je vertellen: dat is het allemaal absoluut niet! Sterker nog: het is echt heel erg leuk!

Reden 1: je volgt je eigen ritme en doet alleen waar jij zin in hebt

Wanneer je met anderen op reis gaat, houd je altijd rekening met elkaar. Hoe goed je ook met iemand op kan schieten, je sluit altijd wel compromissen. Iets wat ik tijdens mijn laatste reis door Cuba weer eens goed ervaren heb. Gezien mijn karakter (ik wil dat iedereen het leuk heeft en dat dingen goed geregeld zijn) vind ik het moeilijk om te ontspannen als ik met anderen reis. Als ik alleen reis heb ik hier geen last van.

Ik kan urenlang door een stad slenteren, heb de tijd om rustig foto’s te maken, een boek te lezen, te schrijven, etc. Niemand die mij vertelt dat ik op moet schieten of mij onbewust aan het opjagen is. Je kunt als je alleen reist volledig je eigen ritme volgen en naar je eigen lijf luisteren. Ergens geen zin in? Prima, dan doe je het toch lekker niet?!

Reden 2: je ontmoet veel sneller en makkelijker nieuwe mensen

Nog een voordeel van alleen reizen is dat je veel makkelijker nieuwe mensen ontmoet, mits je er voor open staat natuurlijk. Wanneer je in hostels slaapt kom je vaak andere reizigers tegen die ook aan het rondtrekken zijn. En omdat je alleen bent, ben je gefocust op anderen, in plaats van op je reispartner. Prima gelegenheid om, als het klikt, er een dagje samen op uit te gaan of om ervaringen uit te wisselen. Je komt vaak op de leukste plekken door tips die je gekregen hebt van anderen.

Reden 3: je leert jezelf (soms te) goed kennen

Alleen reizen zorgt er ook voor dat je jezelf goed leert kennen. Alle nieuwe indrukken en ervaringen die je opdoet, de verschillende omgevingen waarin je verblijft en de mensen die je ontmoet leren je veel over jezelf. Je komt er zo steeds meer achter wat je wel en niet leuk vindt, wat je belangrijk en onbelangrijk vindt en wat je het meest mist aan thuis (m’n bed, slapen is cool ;-) ). Onmisbare kennis, en in mijn geval iets waar ik op dit moment erg naar op zoek ben.

Reden 4: je kunt intenser genieten van je omgeving

Het laatste punt waardoor ik fan ben van alleen reizen is dat je, naast gefocust zijn op anderen, ook meer gefocust bent op de omgeving waar je je in bevindt. Als je alleen reist kijk je meer om je heen. Je ziet meer details, onopvallende straatjes en de (soms rare) gewoontes van de locals. Perfect om te fotograferen. En omdat je zelf kan bepalen wat je wel en niet doet, kun je die onopvallende straatjes ook inlopen, wie weet waar je uitkomt!

Aanrader dus, dat alleen reizen. Probeer het eens, al is het maar een weekendje, laat alles in Nederland los, zet je telefoon uit en geniet van je vrijheid. Ik weet zeker dat je er van op zal knappen!

Back To Top