Skip to content

Visum aanvragen Rusland: hoe doe je dat?

Visa Russia

Een visum voor Rusland. Ik had er al veel (horror) verhalen over gehoord. Naast dat je ontzettend veel documenten en bewijzen mee moest sturen met de aanvraag, zou het ook lang duren voordat het papiertje eindelijk in je paspoort zat.

Omdat ik losse treintickets voor de TransMongolië Express heb geboekt, moest ik ook zelf aan de slag met het verkrijgen van een visum voor Rusland. Na een lange zoektocht op internet en het doorlezen van talloze forums, websites en reisblogs had ik uiteindelijk goed inzichtelijk wat ik zoal moest doen en nodig had.

De kennis die ik heb opgedaan deel ik daarom graag met je!

Soort visum

Allereerst moet je uitzoeken wat voor soort visum je nodig hebt. Je hebt verschillende types, die ieder hun eigen vereisten hebben. Voor mij was dit redelijk duidelijk: ik kwam niet om zaken te doen naar Rusland en het was ook niet de bedoeling om er enkel over te stappen of er voor een studie een aantal maanden te blijven. Wat ik nodig had was een Toeristenvisum.

Wat heb je nodig?

Om een toeristenvisum aan te kunnen vragen heb je de volgende 5 dingen nodig:

1. Je paspoort

Dit moet uiteraard je eigen paspoort zijn welke nog minimaal een half jaar na vertrek uit Rusland geldig is. Daarnaast moet je paspoort twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s bevatten en vrij zijn van hoesjes of losse inhoud.

2. Pasfoto’s

Eén officiële pasfoto in kleur is benodigd. De eisen aan deze pasfoto zijn te vergelijken met de eisen die wij hier in Nederland hebben (witte achtergrond, oren vrij en niet lachen!).

3. Een ‘Ruslandverklaring’ van je zorgverzekeraar

Oef. Dat klinkt moeilijk! Gelukkig is het dat niet. Het enige dat je moet doen is contact opnemen met je zorgverzekeraar en deze verklaring aanvragen. Vervolgens zullen ze aan je vragen wat je reisperiode is, zorg ervoor dat je niet de exacte data opgeeft maar een beetje speling houdt. Je visum zal namelijk afgegeven worden voor de exacte data die in deze verklaring staan (met een max. van 30 dagen). Stel je bedenkt toch een dagje langer te blijven, dan kan dit problemen opleveren wanneer je het land verlaat. En we kennen de Russen… Daar wil je niet mee sollen!

Die Ruslandverklaring is gewoon een Engelse brief waarin de zorgverzekeraar aangeeft dat je voor medische kosten tijdens je reis verzekerd bent. Omdat die medische kosten in Rusland goedkoper zijn dan in Nederland, is er over het algemeen nooit een probleem.

4. Een ingevuld visumaanvraagformulier

Feitelijk is dit formulier niets meer dan een bevestiging van je persoonlijke gegevens en je reisschema. Wanneer je er voor kiest om het echt allemaal zelf te doen kun je dit via de site: https://visa.kdmid.ru/ allemaal regelen. Eerst krijg je vragen over je persoonlijke gegevens maar later worden de vragen wel iets ingewikkelder omdat ze gaan over de organisatie waar je mee reist, de route die je af gaat leggen en de hotels waar je zal verblijven. Deze vragen zijn vooral lastig als je, net zoals ik, geen organisatie hebt waarmee je gaat reizen en ook nog geen hotels hebt geboekt. Waarschijnlijk is het handiger wanneer je dit wel allemaal al weet, maar dan zal het ook waarschijnlijker zijn dat de organisatie waar je mee gaat reizen het visum voor je aanvraagt.

De complexiteit hiervan is voor mij ook de reden geweest dat ik hulp van buitenaf heb ingeschakeld. Hierover later meer.

5. Een toeristenvoucher

Dit is een brief die bevestigd dat jij naar Rusland gaat. Normaliter kun je zo’n brief aanvragen bij je touroperator/ reisbureau in Nederland óf het hotel in Rusland waar je gedurende je verblijf gaat overnachten. Alle in Rusland doorgebrachte nachten moeten met een Visa Support Letter verantwoord worden, ook als deze doorgebracht worden in bijv. een nachttrein.

Wederom voor mij dus lastig. Hotels heb ik nog niet geboekt, en een treinticket wordt niet als voldoende bewijs gezien voor een overnachting… Het trucje om dan voor de hele periode een hotel te boeken (met annuleringsverzekering) en de boekingsbevestiging mee te sturen bij de aanvraag van je visum werkt in Rusland helaas niet… Wederom: toch maar hulp inschakelen voor mij dus!

En daarna?

Als bovenstaande je allemaal gelukt is zonder hulp van buitenaf dan wil ik je allereerst feliciteren voor je volhardendheid :)! Je kunt nu de aanvraag van je visum afronden. Dit kan in Nederland op 2 plaatsen, bij het Visa Application Center (VHS) en bij het Russische Consulaat, allebei in Den Haag. De eerste is wat duurder dan de tweede, maar bij de tweede moet je al ruim van tevoren een afspraak maken.

Hulp van Rusreis.nl

Zoals gezegd heb ik bij het aanvragen van dit Russisch visum hulp ingeschakeld. Omdat ik nog redelijk ‘zonder plan’ door Rusland reis en dus nog geen hotels e.d. geboekt heb, vond ik het te veel gedoe om mij in allerlei bochten te wringen. Daarom heb ik Rusreis.nl ingeschakeld, een bedrijfje dat Russische visumaanvragen regelt.

Peter en Lena, de eigenaren, weten precies hoe alles werkt en zorgen er dus voor dat alles goed in orde komt. Nadat ik alles online had ingevuld (dat doe je hier) kreeg ik binnen 2 werkdagen de papieren thuis gestuurd. RusReis.nl stuurt je een toeristenvoucher en een ingevuld visumaanvraag formulier. Ze schrijven hier de hotels op waar je ‘zogenaamd’ zal verblijven en nog wat andere details.

Nadat je alles goed gecontroleerd hebt stop je alles in een envelop, doe je er je paspoort, pasfoto’s en Rusland-verklaring bij, en vervolgens stuur je het aangetekend op naar KES Visum Support. Je kunt uiteraard ook met al deze papieren zelf naar Den Haag gaan, maar ik heb ervoor gekozen om het helemaal uit handen te geven.

Na 2 weken had ik mijn paspoort, inclusief visum weer thuis. Precies op tijd voor het volgende bezoek aan het Consulaat van Mongolië…

Ter info:

Wanneer je eenmaal in Rusland bent, en van plan bent er langer dan 7 dagen te blijven, is het verplicht je visum te laten registreren. Dit kan vrijwel altijd in het hotel/ hostel waar je verblijft (soms tegen een kleine vergoeding). Mocht je bij iemand thuis slapen dan kan deze persoon het voor je regelen maar is het wel iets meer werk. Je moet dan namelijk naar een registratiekantoor of naar het politiebureau om allerlei formulieren in te vullen en kopieën van je paspoort + visumpagina’s af te geven. Voor mij is dit ook weer een reden om het makkelijk te houden en een hostel te boeken. Ik ben namelijk maar 2 volle dagen in Moskou voordat ik verder reis en heb geen zin om een halve dag kwijt te zijn aan dit soort administratieve ‘rompslomp’.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande, stuur mij dan gerust een e-mail. Ik help graag!

Back To Top